Focusing

Vaak weten we niet echt wat er in ons omgaat en aandacht verdient. We gaan maar door, zonder op de pauzetoets te drukken en een moment stil te staan bij onszelf. Dat heeft nadelige gevolgen en kan onder andere stress, onrust, angst, depressie, uitstelgedrag, slapeloosheid en het verlies aan zicht op jezelf veroorzaken. We geven onszelf niet de ruimte om onze gedachten en gevoelens op te merken en zo alles op een rijtje te zetten. We gunnen ons dan niet de tijd om stil te staan bij wat er zich gevoelsmatig wil vormen en om het besef en de betekenis van dat diepere gevoel tot ons door te laten dringen. Op deze manier kunnen we niet ons voordeel hiermee doen.

Wie wel op de pauzetoets drukt en zijn aandacht gebruikt om innerlijk te luisteren zal opmerken dat er zich een dieper gevoel vormt. Dat diepere gevoel noemen we de 'felt sense'. Maar wat is zo'n 'felt sense' nou?

Iedereen heeft wel eens een felt sense. Misschien hoor je jezelf dan zeggen: "er is iets". Maar je kunt het nog niet helemaal thuis brengen, want dit creatieve gevoel begint meestal vaag. Maar door het aandachtig op te merken en er benieuwd naar te zijn kun je er contact mee maken. De boodschap wordt meer en meer duidelijk. Er vormt zich iets. En opeens weet je het. het is opmerkelijk dat een felt sense iedere keer nieuw is en dat het een verrassend perspectief biedt.

Ook bij problemen helpt Focusing. Focusing ziet problemen als iets wat nu nog mist. Dat iets vormt zich door middel van zo'n 'felt sense'. Je blik wordt verruimd. Er vormen zich door middel van de felt sense nieuwe mogelijkheden. Die mogelijkheden lijken uit het niets te voorschijn te komen. (Maar dat 'niets' bestaat niet...)

Bij akelige gevoelens biedt Focusing ook verwerking en opluchting. Focusing gaat anders om met gevoelens en stemmingen dan bijvoorbeeld Mindfulness. Focusing helpt je om in een gemoedstoestand te komen die 'Self-in-Presence' heet: Je bent niet je vervelende gevoel. Je merkt iets in je op dat zich 'vervelend' voel. Met andere woorden: Je zit niet meer vast in je gevoel, maar je bent aandachtig bij die kant in jezelf die zich vervelend voelt en je bent tegelijkertijd ook bij 'het gevoel over dat gevoel' dat worstelt met dat vervelende gevoel. Op deze manier kun je alles radicaal accepteren kan er een diepe gevoel, een felt sense ontstaan dat je verder helpt met verwerking. Je voelt daarna de verandering in je lijf voltrekken. Je weet dat je de goede kant opgaat met je gevoel en dat er nieuwe perspectieven en intenties zijn ontstaan.

Er worden verschillende cursussen en workshops aangeboden: Cursussen om Focusing te leren en je eigen te maken en cursussen om anderen te begeleiden in een Focusing-proces. Er is een speciale cursus voor pastors. Workshops gaan over thema's, bijvoorbeeld over dromen. En er zijn open groepen voor 'Focusing, Mindfulness en christelijke levensstijl': op vrijdag in Hardenberg en Rijssen. Op de open groep is iedereen welkom, ook al heb je geen ervaring met Focusing of Mindfulness.

Verantwoordelijk voor het Focusinggebeuren bij Integro is Egbert Monsuur. Hij is internationaal erkend Focusingtrainer. Hij heeft zich tot doel gesteld om Focusing bekendheid te geven in de christelijke wereld.

 

Tot slotte staat hieronder wat voorlichting over Focusing. Dat maakt duidelijk dat Focusing niet iets zweverigs maar aansluit bij bekende begrippen. Onderaan staan ook enkele YouTube video's

Er zijn in onze taal begrippen die verwant zijn met Focusing maar die zeker niet synoniem zijn. Bijvoorbeeld:

- Introspectie is "naar binnen kijken". Dit is een eerste aspect het Focusing: het naar binnen richten van aandacht en waarnemen van beleving.
- Inkeer is "naar binnen richten en tot jezelf komen". Dit begrip past in hoofdlijn wel bij het focusproces, maar bij focussen worden meerdere stappen van een inkeerproces onderscheiden en systematisch uitgewerkt.
- Zelfreflectie is "herkennen en doorgronden van processen die plaatsvinden binnen de eigen psyche". Zelfreflectie start vaak bij het denken; en doorgaans is het een soort nabeschouwing of evaluatie. Daarin verschilt het van Focusing, want bij Focusing gaat het
  ... niet om terugblik, maar om aandacht voor wat er nú is,
  ... niet om beschouwing van gevoel, maar om relatie/wisselwerking tussen gevoel en verstand,
  ... niet om overdenken, maar om doorvoelen. Bij focussen laat je eerst je gevoel spreken (want "het hart heeft zijn redenen, die de rede nog niet kan bevatten").

Focusing komt voort uit het werk van de filosoof en psychotherapeut Eugene Gendlin. Het is een vaardigheid die je kunt beoefenen en leren. Met Focusing werk je aan de kwaliteit van de manier waarop je jezelf beleeft en je met jezelf omgaat. Het helpt om te groeien van een onpersoonlijke, oppervlakkige of intellectuele manier van zelfbeleving - via een voortschrijdende manier waarbij lijfelijk waarneembare gevoelens meer betekenis krijgen - tot aan een stijl van beleving waarbij gevoelens doelgericht worden verkend en ervaring ingezet wordt voor verdiept inzicht, creativiteit, probleemoplossend vermogen, en verrijking van relaties.

Video: Eugen Gendline introduces Focusing

Video: Eugene Gendlin introduces Focusing part 2

Video: Ann Weiser Cornell: introduction to Focusing