Workshop Focusing en Hechtingsgevoeligheden

In deze workshop gaat het over Focusing met hechtingsgevoeligheden. Hechtingsgevoeligheden liggen aan de basis van veel echtscheidingen en relatieproblemen op het werk. Mensen die hiermee worstelen missen aan de basis van hun psyché vaak emotionele veiligheid en ervaren een emotioneel tekort om op adeqate wijze de automatische reactie op de verhoogde waakzaamheid op dit terrein stil te zetten en in de communicatie meteen stil te staan bij wat 'degene dáár van binnen' zou willen communiceren.

In deze workshop leert de deelnemer de eigen hechtingsgevoeligheden eerst in kaart te brengen. Je kunt deze hechtingsgevoeligheden door middel van Focusing te benaderen. Dat biedt ruimte voor opluchting en verandering. Verandering is een ervaringsproces waarbij je ook een ondersteunende techniek krijgt aangereikt: de zogenaamde index-zinnen zetten het gestopte proces en de emotionele en relationele gevolgen op een rij. Zo weet je waar je in het proces van verandering staat. Er worden je verder handreikingen gedaan om ervaringen van veiligheid in je leven gevoelsmatig je eigen te maken. Door het podium van positief ervaren te betreden leer je jouw verlangen om te hechten waar te maken. Hierbij passen vanuit verdragen en samen doorvoelen doelgericht gedrag waarmee je anderen positief benadert. Tenslotte wordt er toegewerkt naar de zogenaamde juxta-positie waarbij hechtingsgevoeligheden in de diepte van de ziel ontsloten worden door middel van het Focusing. Hierdoor kan de lijfelijk gevoelde verandering plaatsvinden. Het voelt weer veilig, ontspannen en positief gestemd. Je merkt dat je angsten zijn verdwenen en dat je vertrouwen, vergeving en hoop gaat communiceren. Nieuwe ervaringen kenmerken zich door winnen.

We gaan dus met de eigen ervaring met betrekking tot hechting aan de slag. We helpen elkaar. In Focusingsessies is gelegenheid om aan je hechtingsgevoeligheden, je gestopte processen te werken. Ga niet aan je diepste zelf voorbij! En in de oefeningen leer je ook het relationele hart van Focusing toe te passen in het werken met jezelf en anderen.

Er worden elementen uit het Focussen (Eugene Gendlin) gekruist met Mindfulness, Emotionally Focussed Therapy (Sue Johnson), neuropsychologische bevindingen (o.a. coherentietherapie van Bruce Eckhart) en de hechtingstheorie (John Bowlby).

Deze twee workshopsdagen wordt gegeven in ons pand in Hardenberg, Zwingel 4. Zie voor de datums onze agenda. Er is op de workshopdagen een korte luchpauze, met broodjes, soep en salade. Bij de workshop krijg je een reader over 'hechtingsgevoeligheden en Focusing'.

De kosten van de workshop zijn € 250. Na opgave krijg je een rekening van Integro die je voor aanvang van de workshop dient te betalen.

Je dient je uiterlijk 9 oktober 2016 te hebben opgegeven.

Aanmelden voor deze workshop kun je via de aanmeldknop op deze pagina. Onze secretaresse zal vervolgens contact met u opnemen.